Connect with us

Riided

Norfin riietab talikalastajad pealaest jalatallani

Avaldatud

kuupäeval

fotod: Madis Mähar, Salmo

Kui jää väiksematel tiikidel juba kajakat kandma hakkab, on tagumine aeg kriitilise pilguga oma talvine riietus üle vaadata ning vajadusel viledaks kulunud termopesu, talikostüüm või jalanõud uute vastu asendada. Seekord vaatame, millist tarvilikku varustust leiab talikalastaja Norfini kaubamärgi alt.

Norfin Extreme 5

Extreme 5 on Norfini talikostüümide lipulaev, mille juures on kasutatud kõige kvaliteetsemaid kangaid jt materjale ning pööratud erilist tähelepanu pisidetailidele. Antud kostüüm on unikaalne oma 3–1 kasutamisvõimaluse poolest ehk ostes jope ja püksid, saab kalastaja tegelikkuses kaks jopet ja püksid. Nimelt koosneb Extreme 5 jope tepitud alusjopest ning pealmisest jopest, mis on tõmblukkudega ühendatavad. See lisab kasutusvõimalusi ning muudab Extreme 5 turul saadaolevatest talikostüümidest üheks universaalsemaks. Madis Mähar, kes on kõnealust kostüümi üle aasta kasutanud, soovitab n-ö kahe jope süsteemi ära kasutada nt püügikohale minnes – pikema kõndimise ajaks on mõistlik pealmine jope eemaldada, kohale jõudes ja püüdma hakates aga uuesti selga panna. Siinkohal on aga oluline silmas pidada, et tepitud alusjope ei ole ilmastikukindel ning vastavalt oludele tuleks alus- ja/või pealisjope kandmist varieerida. Jalgsi liikudes piisab jope all õhukese sooja pesu kasutamisest täielikult.

Team Salmo eksperdid soovitavad Extreme 5 ka mootorsaani ja kalatakso kasutajatele. Kahekihiline jope on äärmiselt tuule- ja ilmastikukindel ning seega piisavalt soe ka korralike miinuskraadidega suurel kiirusel sõitmiseks. Kalameestelt tulnud tagasiside ja isiklike kogemuste põhjal saame väita, et tegelikkuses piisab ka tehnikaga liikudes aluskihina vaid soojast pesust. Tootja lubab Extreme 5 kostüümi kasutada lausa kuni -45°C juures, aga sellise pakasega vaevalt ükski kalamees ka polaarjoone taga jää peale võtab minna. Meie oleme külmemate ilmadega pannud täiendavalt selga Norfin Cozy Line’i või Norfin Nordi sooja pesu ja külm pole hakanud kellelgi.

Pükste istmikuosas ja põlvedel on veekindlust lisavad PU-vahust paneelid, mis muudavad näiteks sulailmaga saanisõidu tunduvalt nauditavamaks, sest ei pea veepritsmete või laiali lendava lumelobjaka pärast muret tundma. Põlvedel olevad paneelid toimivad ka pehmendusena ning võimaldavad kalastada põlvili olles.

Extreme 5 uuendustest väärivad eraldi väljatoomist pehme vooderdusega kätesoojendamise taskud, milles on mõnus tuule ja pakase käes kohmetunud käed uuesti üles soojendada, samuti jope põuetaskus olev prillipuhastuslapp, mis on mugav abimees uduste ja niiskete prillide (nii optiliste kui ka näiteks saanisõiduks mõeldute) puhastamiseks.

Autor soovitab kõnealust kostüümi ka neile, kel meeldib hilissügisel ja varakevadel paadist püüda. Näiteks on Extreme 5 eelistatuim valik novembris trofeehaugi püüdes, kui pole haruldased päevad, mil temperatuurid eriti plusspoolele ei tõusegi. Kuna paadis püüdes on füüsiline aktiivsus reeglina madal (trollimisel puudub sootuks), on oluline end tavapärasest pisut soojemalt riidesse panna. Tänu ergonoomilistele lõigetele on Norfin Extreme 5-ga väga mugav päev läbi paadis lanti loopida – liikumisvabadust on piisavalt!

• Veekindlus: 12000 mm

• Hingavus 8000g/m²/24 h

• Hollofil soojustuskiht

• Soovituslik kandmistemperatuur kuni -45°C

Norfin Boar Camo

Boar Camo talikostüüm jahimeestele

Boar Camo, nagu nimest järeldada võib, on jahimeestele mõeldud varjevärvides kostüüm. Selle materjalidena on kombineeritud liikumisel hääletut Norfin Silent ning Nortex Breathable kangaid, mis on varasemast veelgi paremate hingavus- ja vettpidavate omadustega. Et kostüüm oleks sobilik nii kütiliinis seismiseks kui ajujahis ajajana kandmiseks, on tähelepanu pööratud ka ergonoomilistele lõigetele.

Norfin Boar Camo on eriti sobilik valik neile, kes tegelevad nii kalapüügi kui jahindusega – ühe kostüümiga klaarib ära nii metsas kui vee ääres!

• Veepidavus 8000 mm

• Hingavus 6000 g/m2/24h

• Soovitatav kasutustemperatuur kuni -25°C

Norfin Boar Camo

Ujuvkombe Norfin Signal Pro 2

Üks korralik ujuvkombe on kohustuslik varustuse osa kõigile neile, kes ei läbe turvalist paksu jääd ära oodata, vaid soovivad ilmtingimata osa saada esimesel jääl kalastamise võludest. Ujuvkombest odavamat elukindlustust ilmselt ei ole! Lisaks sobib ujuvkombe kandmiseks ka sügisel või kevadel paadist püügil, kuna täidab osaliselt ohutusvesti ülesandeid. Kombekale annavad ujuvuse PU-vahust paneelid.

Võrreldes varasema mudeliga on Norfin Signal Pro 2-l ergonoomilisem lõige, kvaliteetsemad pisidetailid, vett tõkestavad neopreenkäised, praktilisemate kasutusvõimalustega taskud jpm. Näiteks üks Signal Pro 2 uuendustest on kapuutsil olevad läbipaistvast materjalist n-ö aknad, mis on väga mugavad olukorras, kus ei taha rajude ilmaolude tõttu kapuutsi kuidagi peast võtta, aga sellel, mis ümbruskonnas toimub või kuidas kaaslasel läheb, tahaks ikkagi silma peal hoida.

Uue mudeliga on proovitud jagu saada ka ujuvkombekate suurimast murekohast ehk piiratud hingavusest. Antud mudeli hingavus on 6000 g/m2/24h ning veepidavus 10000 mm. Kombekas on saadaval ainult üheosalisena ning selle soovituslik kandmistemperatuur on kuni -25°C.

Norfin Active Pro termopesu

Kihilise riietumise kontseptsioon tähendab, et seljas kantakse alus-, soojustus- ja kaitsekihti. Norfin Active Pro termopesu aluskihina on kindla peale minek.

Kuna keha eritab kestva füüsilise tegevuse ajal igal juhul niiskust (higi), mis kehapinnal jahtudes võib tekitada külmatunde, on sõltuvalt tegevuse aktiivsusest oluline valida õige aluskiht. Hetkel saadaolevatest variantidest on eelistatuimad sünteetilistest materjalidest termopesud, mis on heade niiskust eemale juhtivate omadustega. Esmapilgul võivad need tunduda küll harjumuspärasest õhemad ning tekitada kahtlusi, et kui hästi nii õhuke kangas ikka sooja saab hoida, ent füüsilise aktiivsuse ning higistamise kontekstis on kõige olulisem niiskuse kehapinnalt eemale juhtimine ning siin pole sünteetikale vastast.

Norfin Active Pro termopesu ongi loodud kõikvõimalikeks aktiivseteks tegevusteks alates kalapüügist ja matkamisest ning lõpetades sportimisega. Materjalivalikul ning toote disainimisel on arvesse võetud, et inimese eri kehapiirkonnad eritavad niiskust erineval hulgal, mistõttu on selle termopesu juures kasutatud eri paksuse ja omadustega materjale (nn multizone-disain) ning Polygene’i tehnoloogiat, mis vähendab ebameeldiva higihaisu riiete külge jäämist.

Kõnealuse termopesu ostmisel on oluline kontrollida, kas antud mudel on mõeldud meestele või naistele. Viimane kannab nime Norfin Active Pro Woman ning erineb meeste omast peamiselt lõigete poolest. Materjalivalik on identne.

Norfin Klondike 2 termokummikud

Talikalastajate seas populaarsed Klondike’i termokummikud on läbinud uuenduskuuri ning sellest hooajast on saadaval ka Klondike 2 mudel. Need EVA-materjalist valmistatud kummikud on tänasel päeval kalastajate seas üks hinnatumaid valikuid, kuna on kerged, veekindlad ning äärmiselt soojad (tootja lubab jalad soojas hoida isegi -40°C juures). Kummikute sees olev vooder on valmistatud 3M Inner Thinsulate materjalist, mis on varasemast lahendusest veelgi soojem ning juhib niiskust eemale veelgi paremini. Just niiskuse kondenseerumine ning sellest tulenev jalgade külmetamine on EVA-materjalist kummikute üks põhiprobleeme, aga uue 3M voodriga on seda oluliselt vähendatud.

Kõige olulisem uuendus on aga see, et teise põlvkonna mudelil on päka ja kanna all libisemisvastased roostevabast terasest nagad (anti-slip duo süsteem), mille saab kerge vaevaga tööasendisse fikseerida. Kui olete külmetavate sõrmedega talikastist libisemisvastaseid taldu otsinud ja neid saabaste alla punninud, siis teate kindlasti, kui praktiline ja mugav on anti-slip duo süsteem!

Norfin Klondike 2

Norfin Verity Pro

Norfin Verity Pro kostüüm on eelistatud valik neile, kes otsivad pisut õhemat ja sportlikuma lõikega mudelit kas hilissügiseseks aktiivseks püügiks või pehmemateks talvepäevadeks. Antud kostüüm on mõeldud eelkõige aktiivsematele kasutajatele. Isolatsioonikihina on kasutatud õhukest Hollofil soojustust, mis on hea hingamisvõimega, lisaks on Verity Pro jopedel kaenla all lukk, mille saab eriti aktiivsel kasutamisel avada. Kui on plaan kasutada seda kostüümi passiivsemal talvisel kalapüügil, soovitame kanda jope all Norfin Frosti või Norfin Glacier Gray fliisi.

Üks hea täiendus Verity Pro juures on see, et komplekti kuuluvaid pükse ja jopet saab osta ka eraldi. See võimaldab valida vastavalt oma keha iseärasustele sobivaima komplekti – n-ö standardsete komplektidega kipub turskemate meeste korral tihtilugu olema nii, et kui nt jope on paras, kipuvad püksid veidi pikaks jääma. Värvivalikus on hallid püksid ning hall või tumesinine jope.

Verity Pro sobib suurepäraselt ka kevad-sügisesel hooajal nt paadist kalastamiseks ning miks mitte ka kargete sügiseste või kevadiste ilmadega microjigitama, õngitsema või fiiderdama minnes.

NB! Antud kostüümiga astub talvistel kirbutamise maailmameistrivõistlustel võistlustulle ka Eesti koondis. Tule veebruari lõpus Võrtsjärvele Limnoloogiajaama juurde omadele kaasa elama ja viska üksiti ka Verity Pro-le pilk peale!

• Veepidavus 12000 mm

• Hingavus 8000 g/m²/24 h

• Hollofil soojustuskiht

• Soovituslik kandmistemperatuur kuni -10°C

Norfin Verity Pro
Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga