Connect with us

Kalaluba

Korduma kippuvad küsimused uue püügiõiguste portaali kalaluba.ee kohta

Avaldatud

kuupäeval

Kalapüügi- ja jahipidamise õigusi vahendav portaal kalaluba.ee on üle poole aasta kalameestele ja jahimeestele mugavalt vajalikke õigusi vahendanud. Ühelt aadressilt saab kasutaja nii tavaliseks õngitsemiseks vajaliku harrastuspüügiõiguse kui kalastuskaardi, sealsamas saab esitada ka kohustusliku püügiaruande.

Kalamehed on portaali hästi vastu võtnud: üle poole enam kui tuhandest kalaluba.ee tagasisideküsitluse vastajast leidis, et info on kalaluba.ee lehel kergesti leitav ja kättesaadav. 67% vastajatest kiitsid keskkonna kasutajasõbralikuks ja mugavaks ning koguni 75% portaali kasutajatest olid valmis seda sõbrale või tuttavale soovitama.

Harrastuspüügiõiguse saamiseks pole vaja muud kui selle eest tasuda. Kui tead kalapüügihuvilise isikukoodi, saab harrastuspüügiõiguse osta kalaluba.ee lehe kaudu ka teisele inimesele. Kalavarude säilimiseks on mõnede püügivahendite, aga ka mõnede püügikohtade kasutamiseks vaja n-ö kangemat luba ehk kalastuskaarti. Sellegi õiguse saab soovija kalaluba.ee lehelt, kus on olemas juhendid ja infomaterjalid selle kohta, millist luba plaanitud kalalkäiguks täpselt tarvis on.

Veebilehel kalaluba.ee saab harrastuspüügiõiguse või kalastuskaardi omandamiseks tasuda kas krediitkaardi, pangalingi või mobiilimaksega. Lisainfo menüüpunkti alt leiab soovija õpetuse ka selle kohta, kuidas tasuda harrastuspüügiõiguse eest SMS-iga.

Info selle kohta, millist luba vajate ja kuidas see endale osta, on veebilehel üsna hästi mõistetav ja klienditoe abi vajab vähem kui 2% portaali kasutajatest. Abivajadustel on siiski hoolega silma peal hoitud ja vajadusel asja väikeste muutustega parandatud: näiteks on kliendipöördumiste põhjal muudetud menüüd, et punkt „Minu load“ oleks veel kergemini leitav. Mõni küsimus kipub ikkagi korduma ja et loa ost oleks sujuv, on siin vastused lahti seletatud.

Menüüpunkt „Minu load“ on nüüd kergesti leitav. See on pärast sisse logimist näha nii kasutaja ikoonil klikkides kui vasakpoolses menüüs.

Kust ma näen enda ostetud ja kehtivaid lube?

Menüüpunkt „Minu load“ on pärast sisse logimist näha nii parempoolses menüüs kasutaja ikoonil klõpsates kui vasakpoolses menüüs. Mobiilivaates leiad kehtivad load pärast sisse logimist viimase plokina avalehelt. Ostetud lubade info on grupeeritud selliselt, et esmalt näidatakse kehtivaid lube, siis tulevikus kehtima hakkavaid lube ja viimasena kuvatakse kehtetud load. Filtril klikkides on võimalik see ka välja lülitada.

Paremale nime alt avanevasse menüüsse on loodud sisse loginud kliendile uus valik: ’Minu poolt teistele ostetud load’. Sellele klikkides kuvatakse sisse loginud kasutaja poolt teistele ostetud harrastuspüügiõigused ja jahipidamisõiguse tasu maksed.

Ostsin loa, aga kinnitust ei saanud. Mida teha?

Siin võib olla mitu põhjust. Üks põhjus võib olla see, et loa ostmise hetkel ei ole sisestatud õigeid andmeid ning seetõttu on info kaduma läinud. Teine võimalus on teenusepakkuja poolne tehniline tõrge – seda juhtub küll harva, kuid vahetevahel võivad sellised olukorrad ette tulla. Et veenduda, kas luba on olemas või mitte, soovitame pärast ostu sooritamist seda kontrollida. Selleks vaata kalaluba.ee lehele sisse logides rubriiki „Minu load“. Kui äsja ostetud luba seal näha ei ole, tuleks ühendust võtta klienditoega telefonil 662 5999 või e-posti teel klienditugi@keskkonnaamet.ee.

Ei õnnestu luba osta, süsteem ütleb, et kehtiva loa kuupäevad kattuvad. Milles asi?

Sellise tõrke võivad tingida erinevad olukorrad. Esimene võib olla see, et luba ongi olemas, aga on lihtsalt ununenud. Kehtivaid lubasid näeb pärast sisse logimist kalaluba.ee lehel menüüpunktis „Minu load“. Et kasutajat asjatu rahakulu eest kaitsta, ei luba süsteem juba olemasoleva harrastuspüügiõiguse või kalastuskaardi kehtivusajal teha topeltostu.

Teine võimalus on see, et kattuvus seisneb mõnes tunnis või minutis. Mõnda kalastuskaarti ostes saab valida selle kehtivusaja alguse kellaaega. Selleks, et osta järjestikused kalastuskaardid, peab jälgima kehtiva kalastuskaardi lõpukellaaega ja uue ostmisel valima alguskellaaja selliselt, et perioodid ei kattuks. See ei kehti nende kalastuskaartide puhul, mille kehtivusajad on kalendripäevades.

Kolmas võimalus on, et kalamees on lisanud ostukorvi soovitud loa ja alustanud maksmist, kuid selle eest tasumine mingil põhjusel ebaõnnestub (kontol pole piisavalt vahendeid, sisestatakse vale PIN-kood, tekivad tehnilised tõrked vmt). Kui kasutaja püüab nüüd uuesti sama luba samale kehtivusajale osta, kuvataksegi veateade „Ostukorvis olevate lubade ajavahemikud kattuvad, palun kontrolli.“ Sellise olukorra vältimiseks tuleb ebaõnnestunud makse korral tulla tagasi kalaluba.ee lehele kas maksete lehel olevate nuppudega, millega saab minna tagasi kaupmehe juurde (antud juhul on kaupmeheks kalaluba.ee leht) või veebilehitseja back-nupuga. Seejärel saab alustada uuesti maksmist, valides maksemeetodi või tühistada tellimuse.

Kui tõrge püsib, saab teid aidata klienditugi telefonil 662 5999 või e-posti teel klienditugi@keskkonnaamet.ee.

Kas ka kalastuskaarti saab osta kellelegi teisele, nii nagu harrastuspüügiõigust?

Erinevalt harrastuspüügiõigusest saab kalastuskaarti osta ainult sellele inimesele, kes on samal ajal kalaluba.ee portaali sisse loginud. Põhjus on lihtne: kalastuskaart pole mitte üksnes õigus, vaid sisaldab ka kohustust täita püügiaruanne. Seda, et inimene kellegi teise nimel – võib-olla koguni salaja – talle kohustuse võtab, ei saa lubada. Kui kohustus peaks jääma täitmata, vastutab see, kelle nimel kalastuskaart kehtib.

Siiski ei tähenda see, et õiguse eest peab tingimata tasuma kalastuskaardi omanik. Kui kalaluba.ee portaali on sisse loginud see inimene, kes õiguse ja kohustuse võtab, saab maksja olla ka keegi teine. Näiteks saab lapsevanem tasuda oma lapse kalastuskaardi eest, kuid portaali kalaluba.ee tuleb sisse logida lapse ID-kaardi, Mobiil-ID või Smart ID abil.

Kalastuskaarti tohib kasutada – näiteks võrku vette viia või välja võtta – ainult kalastuskaardi omanik ise.

Lõhekütt, ära unusta püügiaruannet!
Foto: German Sajapin

Kuidas käib püügiaruande esitamine?

Püügiaruande sisestamisel on oluline jälgida seda, et koguse lahtrisse sisestatakse ainult numbrid. Lahtritesse ei tohi kirjutada sõnu ega tähti, samuti ei ole vaja tühikuid. Koguse ühik on defineeritud lahtri pealkirjas. Püügiaruanne tuleb esitada ka siis, kui kalal ei käidudki või kui saaki ei saadud.

Pärast püügiaruande andmete sisestamist tuleb info kindlasti salvestada. Kui püügiaruandele rohkem andmeid juurde ei lisata, tuleb lisaks salvestamisele vajutada nupule „Esita püügiandmed“. Enne seda nupuvajutust ei ole algselt sisestatud andmed süsteemis kinnitatud ning süsteem jätkab teile kohustuse meelde tuletamist. Seni, kui püügiaruanne on esitamata, pole võimalik osta uut kalastuskaarti.

Kas saan täna ostetud kalastuskaarti kasutada täpselt seitse päeva?

Jah, nii see on, kui kalastuskaardi kehtivuse ajaks on püügivõimaluste määrusega seatud seitse päeva. Siis tähendab see, et kalastuskaart kehtib alates ostust seitse kalendripäeva olenemata sellest, kas ost tehti sama päeva varahommikul või sama päeva keskpäeval. Kui seitsmepäevane kaart varem ette osta siis hakkab see kehtima märgitud kehtivusaja esimesel päeval kell 00:00.

Kellele laieneb tasuta püügiõigus?

Igaüheõiguse järgi on lubatud tasuta kala püüda kõigil, kes kasutavad kalapüügiks üht lihtkäsiõnge. Lisaks igaüheõiguse kasutajatele tohivad ilma kalapüügiõiguse eest tasu maksmata kala püüda eelkooliealised lapsed, 15-aastased ja nooremad õpilased, pensionärid, õigusvastaselt represseeritud või represseerituga võrdsustatud isikud, puudega isikud ning osalise või puuduva töövõimega isikud.

Alla 16-aastasel õpilasel peab olema püügil kaasas õpilaspilet, pensionäril pensionitunnistus, õigusvastaselt represseeritud või represseerituga võrdsustatud isikul represseeritu tunnistus, puudega isikul puude raskusastet ja kestust tõendav dokument, osalise või puuduva töövõimega isikul dokument, mis tõendab tema osalist või puuduvat töövõimet. Eelkooliealisel lapsel ei ole kohustust ühtegi dokumenti ette näidata.

Oluline on teada, et nimetatud soodustus ei kehti siis, kui kalapüügiks on vaja kalastuskaarti. Kui üks varasemalt kirjeldatud isikutest soovib minna kalale võrguga või näiteks tahab minna sügisel teatud jõgedesse lõhet või meriforelli püüdma, peab ta selleks ostma kalastuskaardi.

Samuti ei vabasta igaüheõigus kohustusest pidada kinni lubatud püügiaegadest ja -kohtadest. Püüda tohib ikka ainult kohades ja ajal, mil ei kehti püügipiiranguid.

www.kalaluba.ee

Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga