Connect with us

Sisuturundus

Nimekad termosed testis

Avaldatud

kuupäeval

Korralik termos on iga kalamehe varustuse hädavajalik osa. Kalastaja võttis nelja nimeka tootja termosed ja pani need talvistes oludes proovile.

Läbiviidud katse oli lihtne. Hommikul kell seitse tegin kuuma teed, kraadisin selle ja valasin termostesse. Katse ise toimus välitingimustes. Õhutemperatuur oli 1°C, tuiskas veidi lund ning termosed seisid Maardu Ahvena kalastusvõistluse ajal õues maapinnal.

Ehkki termose täitmisel soovitatakse kasutada keeva veega n-ö eelsoojendamist (termosesse valatakse keeva vett ning lastakse 10–15 minutit seista. Nii akumuleerib termospudel endasse keevast veest pärit soojust ning seda ei pea hiljem tegema kuuma joogi või toidu arvelt), siis minul hommikul nii palju aega ei olnud. Joogitermosed loputasin keeva veega lihtsalt korraks läbi, toidutermostega aga seda teha ei saanud, kuna need said supiga täidetud alles Maardu järve ääres. Tulemuste juures tuleb arvestada ka sellega, et katses osalenud termoste maht oli erinev ja see on kindlasti üks tegur, mis soojuse talletamist mõjutas. Nüüd aga termoste juurde.

Husqvarna

Husqvarna Xploreri termoste juures jäi esimese asjana silma tugev kaitsev värvikiht, mis meenutab autole paigaldatavat kivikatet. See lubab oletada, et värv peab kriimustustele kui löökidele vastu ka ekstreemsetes tingimustes (katsetama ma seda siiski ei hakanud). Silmatorkav värvitoon aitab termost paremini märgata, kui see peaks näiteks kotist välja kukkuma.

Joogitermose maht on 0,75 l ja sel on mugav ClickClose kork, mille abil saab vedeliku välja valada nii, et külm (või soe) termose sisule ligi ei pääse. Topeltseintega välimine kork on ühtlasi ka joogitops. Selle sisemine kiht on plastikust ja välimine metallist ehk et kui topsi valada kuum jook, kannatab seda vabalt käes hoida, nii et sõrmi ära ei kõrveta.

Tootja lubab, et nii joogi- kui toidutermos hoiavad sisu kuumana kuni 6 tundi (tabelis 6h/S) ja külmana kuni 24 tundi (24h/K). Joogitermos sai täidetud 90,4-kraadise teega ning peale viit tundi välitingimustes näitas kraadiklaas, et sellest oli alles 77 kraadi. Katse nägi ette, et valasime siis igast termosest välja tassikese teed ja sulgesime korgi uuesti. Kümne tunni pärast oli termoses oleva tee temperatuur 64,6 kraadi ja 12 tunni pärast 60,3 kraadi. See on temperatuur, mis õrnemale suule endiselt haiget teeb.

Husqvarna toidutermose maht on 0,6 l ning komplekti kuulub ka kokkuvolditav roostevabast terasest lusikas. Termose suu on piisavalt suur, tänu millele on otse termosest lihtne süüa ja hiljem mugav ka termost puhastada.

Toidutermoste „stardiolud“ olid mõnevõrra nõrgemad, kuna nende eelsoojendamist keeva veega ei toimunud. Kella 10 paiku panin Husqvarna termose kuuma (83,3 kraadi) suppi täis; hoidmise tingimused olid samad mis joogitermostel – välitingimustes maapinnal. Kaheksa tunni pärast näitas kraadiklaas 56,1 kraadi, mis on täiesti normaalne sooja toidu temperatuur.

Husqvarna termosed leiab enamikest edasimüüjate kauplustest.

Thermos

Thermose joogitermose juures jäid kohe silma väga paksud seinad ning esimese hooga tundus, et termosesse sisse ei mahugi suurt midagi. Tegelikult oli selle mahutavus 750 ml nagu enamikel ülejäänutel. (Saadaval on veel ka 0,5- ja 1-liitrised mudelid.) Joogitermosel on selline keeratav kork, mida ei pea valamise ajaks täielikult lahti kruttima. Nii ei kaota termose sisu soojust, kui tahad sealt ühe tassitäie kuuma teed välja valada. Joogitops on jällegi topeltseintega ning seda kannatab näppe kõrvetamata käes hoida. Samuti aitab see mõnevõrra kaasa väljavalatud joogi temperatuuri hoidmisele.

Kõigil Thermose termosel on roostevabast terasest sise- ja väliskest ning elektropoleeritud sisepind, tänu millele ei jää tootja sõnul nendes termostes hoiustatud söökidest ja jookidest mingeid maitse- ja lõhnajääke. Joogitermoses olnud intensiivse maitsega piparmünditee ning toidutermosesse pandud kalasupi põhjal võin kinnitada, et see on tõepoolest nii – pärast loputamist polnud tunda mingit iseloomulikku lõhna. Päikeseloojangu värvi kest on silmatorkav ning kergesti märgatav, kui termos peaks kotist või kelgu pealt maha kukkuma.

Tootja lubab, et joogitermos hoiab sisu kuumana 12 ning külmana 24 tundi. Joogitermos sai täidetud 90,7-kraadise teega ning pärast viit tundi välitingimustes näitas kraadiklaas, et sellest oli alles 79,3 kraadi. Kümne tunni pärast oli alles 69,4 ja 12 tunni pärast 58,7 kraadi.

Thermose toidutermos on materjali ja välimuse poolest sarnane joogitermosele, vaid maht on õige pisut väiksem, 0,71 l (saadaval on ka 0,47 l versioon). Nagu Husqvarnal, nii on ka Thermosel kaasas roostevabast terasest kokkuvolditav lusikas. Termose suu on suur, sellest on lihtne toitu kätte saada ja hiljem anumat pesta.

Thermos lubab, et toidutermos hoiab sisu kuumana üheksa ja külmana 12 tundi. Supp sai sisse 86 kraadi juures, pärast kaheksat tundi oli alles 62,8 kraadi. See on mõnevõrra rohkem kui Husqvarna toidutermosel.

Thermose termosed andis katsetada Motonet.

Primus

Primuse joogitermos saab lisa-stiilipunktid korgisüsteemi ja pakendi välimuse eest. Katses osalenud mudel oli 0,75-liitrine, kuid sellest on ka 0,35-, 0,5- ja 1-liitrine variant. Termosega on kaasas kaks sisemist korki – üks tavaline, teine ClickClose süsteemiga. Tops on nagu kõigil teistelgi topeltseintega.

Primuse termosed on valmistatud 18/8 roostevabast terasest, väidetavalt ei säilita ka see eelnevate jookide ja söökide lõhna ja maitset. Pulberviimistlusega välispind muudab selle märgade käte vahel vähem libisevaks ning lisab vastupidavust. Mingeid tootjapoolseid ega muid andmeid Primuse termoste külmapidavuse kohta mul leida ei õnnestunud.

Joogitermosesse sai 90,6-kraadine tee, viie tunni pärast andis kraadimine selle temperatuuriks 70,7, kümne tunni pärast 57,7 ja 12 tunni pärast 53,4 kraadi. Võib rahule jääda.

Primuse toidutermos on joogitermosega suhteliselt sarnase disaini ja omadustega, kuid võrreldes teistega puudub sellel välimine kork (kauss), samuti pole kaasas lusikat. Katsealuseks oli 0,55-liitrine mudel (saadaval on ka 0,4-liitrine), mille pakendil lubab tootja, et termos hoiab toidu 70 kraadi juures kuni seitse tundi. Supp sai termosesse 83,3-kraadisena ning kaheksa tunni pärast oli sellest alles 50,9 kraadi. Usun, et 4–5 tunni pärast, kui kõht tavaliselt tühjaks läheb, on supp veel nii kuum, et teeb suule haiget.

Primuse termosed andis katsetada Matkasport.

JahtiJakt

JahtiJakti termosed on valmistatud roostevabast terasest ning katses osalenutest on tegu kõige odavamate mudelitega – nii joogi- kui söögitermos maksavad kriipsujagu alla 15 euro. Huvitava nüansina maksab märkida, et tootja annab termoste soojapidavusele garantii viis aastat.

JahtiJakti joogitermos oli võrreldes teiste katses osalenutega suurem, 1-liitrine, mis peaks andma soojatalletusel mahu tõttu eelise. (Sama mudel on saadaval ka 0,5-liitrisena.) Korgilahendus on analoogne Thermosega, s.t jooki saab valada korki veerand pöörde jagu lahti keerates.

Tootja lubab, et 98-kraadisena termosesse valatud joogi temperatuur ei lange kuue tunni jooksul alla 70 ja 12 tunni jooksul alla 60 kraadi. Seda kinnitas ka meie katse – tee läks sisse 90,6 kraadi juures, viie tunni pärast oli sellest alles 73,4, kümne tunni pärast 60 ja12 tunni pärast 54,3 kraadi. Ehk et nagu lubatud.

JahtiJakti toidutermose maht oli 0,8 l ning mõõtmete poolest oli see testitud termostest suurim. Lusikas komplekti ei kuulu, see-eest on pealmise korgina kasutatav topeltkerega kauss parajalt suur ning võimaldab suppi jagada ka sõbraga. Korgis asuv rõhuühtlustamise nupp lihtsustab korgi sulgemist ja avamist, eemaldades termosest jahtumisega kaasneva alarõhu – nii on kergem korki lahti keerata. Termose lai suu tagab hea ligipääsetavuse söömise ja hilisema pesemise ajal.

Toidutermose puhul lubab JahtiJakt joogitermosega samu numbreid ehk 98-kraadisena termosesse pandud supp ei tohiks jahtuda kuue tunni jooksul alla 70 ja 12 tunni jooksul alla 60 kraadi. Mina panin termosesse supi temperatuuriga 87,7 kraadi, kaheksa tunni pärast oli sellest alles 43 kraadi. Võrreldes teiste katsealustega oli see nõrgim tulemus ja ei aidanud ka see, et termosesse pandava supi temperatuuri oli veidi kõrgem kui teistel ning selle kogus oli suurem. Samas julgen arvata, et 4–5 tundi, mille jooksul kõht harilikult tühjaks läheb, hoiab kõnealune termos toidu soojana küll. Eeliseks on see, et saab kaasa võtta kahe inimese portsu.

Ka JahtiJakti termosed andis katsetada Motonet.

Lõpetuseks ka koondtabel katses osalenute andmete ning tulemustega.

 JoogitermosedHusqvarnaThermosPrimusJahtiJakt
Maht0,75 l0,75 l0,75 l1 l
Kaal454 g431 g631 g548 g
Mõõtmed85 x 275 mm75 x 285 mm88 x 262 mm83 x 312 mm
MugavusClickClosePoolavatav korkClickClosePoolavatav kork
Lubadused6h/S, 24/K12/S, 24/K7h/S6h/S, 24/K
5 h77,0°C79,3°C70,7°C73,3°C
10 h64,6°C69,4°C57,8°C60,0°C
12h 60,3°C58,7°C53,4°C54,3°C
Hind24,90 EUR34,90 EUR42,95 EUR14,90 EUR
Toidutermosed
Maht0,6 l0,71 l0,55 l0,8 l
Kaal495 g432 g320 g548 g
Mõõtmed93 x 187 mm93 x 185 mm93 x 137 mm83 x 312 mm
Mugavuskaasas lusikaskaasas lusikaskooniline kujurõhu ühtlustamise nupp
Lubadused6h/S, 24/K9h/S, 12/K7h/S6h/S, 24/K
8 h56,1°C62,8°C50,9°C43,0°C
Hind24,90 EUR44,90 EUR31,90 EUR14,90 EUR
Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga