Connect with us

Kalavarud

River Restoration projekt toetab paisude likvideerimist

Avaldatud

kuupäeval

Kui omad paisu või tead kedagi, kellel on paisjärv ja pais, siis on see info just sulle! Nimelt on avanenud võimalus taotleda Euroopa rahadest toetust paisu likvideerimiseks ning kalade rändeteede avamiseks läbi paisude eemaldamise. Võimaliku likvideerimise teostamiseks ei pea paisude omanikud tegema muud, kui oma soovist e-mailile Tanel.Ader@envir.ee teada andma. Proovime üheskoos leida parima lahenduse!

Eestis on üle 1000 paisu, mis on suuresti meie vanavanemate pärand. Inimeste tegevus omakorda on mõjutanud loodust selliselt, et paljud liigid on välja surnud ning hulk sattunud väljasuremisohtu. Nii ei ole lood kuidagi teisiti ka meie vooluveekogudel, kus kasutult seisvad paisud sulgevad jõgesid, mistõttu halveneb meie kalade ja jõeliste liikide olukord ning hävivad elupaigad. Selliste protsesside peatamiseks on võimalik jõed avada, eemaldades paisud ja paisjärved, mille algne otstarve on koos vee jõul töötavate veskitega enamasti ajalukku jäänud.

Eesti ja Euroopa Liidu seaduste tõttu on paisutustegevus muutunud aina keerulisemaks ning nõuab üha rohkem investeeringuid. Paisjärved koguvad muda, mida on perioodiliselt vaja eemaldada. Lisaks on vaja paise hooldada, tagada vooluhulkade seire, paisjärve ökoloogiline seire ning paisu füüsiline korrashoid. Paljudel jõgedel on kohustus tagada ka kalade läbipääs. Kõik need tegevused muudavad paisutustegevuse enamikel juhtudel väga kulukaks. Samuti on meil Eestis ka palju paisuvaresid, mis märkimisväärset paisutust ei tekitagi, ent takistavad siiski kalade vaba liikumist.

Nii mõnelgi korral on paisuomanikud palunud riigilt abi, et pais likvideerida. Paraku Eestis hetkel selline rahastusallikas puudub ning vahendid on tulnud leida omanikel endil. Nüüd on paisude likvideerimisele õla alla pannud Euroopa River Restoration projekt, kust on võimalik saada lisavahendeid kuni 2-meetriste paisude likvideerimiseks. Projekti maht on 42 miljonit eurot.

Anna oma soovist paisutust või paisuvaret likvideerida teada Tanel.Ader@envir.ee. Avame jõed kaladele ning loodusele!

NB! Tegemist ei ole Eesti riikliku programmiga. Raha võib taotleda igaüks ning tingimustel, mis on toodud https://www.ecrr.org/News-Events/News/ArtMID/15721/ArticleID/260

Tanel Ader, Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna peaspetsialist

Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga