Connect with us

Kalaviktoriin

Kaheksa küsimust

Avaldatud

kuupäeval

1. See kirglik kalamees jõudis oma pika ja tegusa elu jooksul töötada algkooliõpetaja ja -juhatajana, olla õhtukooli direktor, looduskaitseseltsi osakonnajuhataja, kalandus- ja jahindusklubi esimees ning juhatada ka Adise, Mooste ja Põlva laulukoore. Tema lemmikuks oli forellipüük, aga ta tegeles meelsasti ka õngitsemise ning kalapüügiga Peipsil. Lisaks konstrueeris ta omapärase vedruõnge, millel oli kala võttu signaliseerivaks seadmeks ridva tippu kinnitatud vedru. Kellest käib jutt?

2. Venemaa osades piirkondades usutakse, et kui naine näeb unes elusat kala, tähendab see just seda. Tingimuseks on aga, et kala peab olema elus, samuti ei lähe arvesse mereandide söömine unes. Mida arvatakse tähendavat elusa kala unes nägemine?

3. Serbia landidisainer Aleksandar Vaselinovici isa Konstantin kalastas Moratcha jõel ning andis sõber Jakovile kasutada ühe Aleksandari varase käsitsi valmistatud landi. Kui Jakov hakkas sellega järjepanu forelle välja sikutama, uuris keegi lähedal viibinud kalamees, mis landiga ta püüab. Jakovi esimesena pähetulnud vastusest sai nime maailmakuulus kaubamärk, mis tunnistati 2007. aasta EFTTEXi messil parimaks uue landi loojaks. Mis kaubamärk?

4. Linnusitamaa on pisike laid (0,05 km²), mille nimi pärineb 16. sajandist, mil tollased meremehed mööda rannikut kõndides kividel suuri linnu väljaheidete kuhjasid nägid. Esialgu oli Linnusitamaa lihtsalt rahvapärane nimetus, kuid hiljem muudeti see ametlikuks. Kus asub Linnusitamaa?

5. Tõstamaa kandis usuti, et kui kalamees vaikselt teise mehe paadist midagi võtab, juhtub just see. Mis?

6. Kihnus peetav Mere Pidu on mitmepäevane üritus, mis on pühendatud kalurite päevale, ent hõlmab laiemalt kõike, mis puudutab elu-olu Kihnus – käsitööd, kunsti, laule, tantse, pillimängu ning traditsioonilisi toite. Millal peetakse Kihnu Mere Pidu?

7. Tulenevalt selle kala suurest limasusest on kalamehed pannud talle hulgaliselt halvustavaid nimesid, millest värvikamad on kusekala, jõekusk, tatt ja rõkkam. Ehkki kalamehed teda üldiselt ei hinda, on tegemist maitsva uhhaakalaga – temast valmistatud leent hinnati nii tsaarikojas kui Siberi taigas. Suuremaid isendeid ka fileeritakse ning friteeritakse taignas. Mis kala?

8. Kloostrites kehtinud paastumisreegleid on läbi aegade olnud erinevaid, ent kõigi nende ühiseks jooneks on olnud see, et paastu ajal oli keelatud süüa liha. Seevastu kala on enamasti olnud lubatud. Munkade ja nunnade soovist paastuajal ikkagi ka liha süüa sündis mõningaid eriskummalisi tõlgendusi selle kohta, kes või mis on kala. Mida nimetati koprakalaks?

  • Vastused:
  • 1. Võrumaa tuntumaid kalaspordi organiseerijaid ja propageerijaid sõjajärgsel ajal Albert Ivask.
  • 2. Elusat kala unes nägemine usutakse tähendavat peatset perelisa.
  • 3. „Inetu pardipojaga,“ vastas Jakov. Vastusest sai nime Ugly Duckling.
  • 4. Linnusitamaa laid asub Saaremaa ranniku lähedal Kaarma vallas Abrukast lõuna pool.
  • 5. Kui teise mehe paadist vaikselt midagi võtta, tulevat selle mehe kalaõnn sulle üle.
  • 6. Kihnu Mere Pidu toimub alati juuli teisel nädalavahetusel.
  • 7. Kiisk.
  • 8. Koprakalaks nimetati kopra lamedat saba.
Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga