Connect with us

Festivalid

Kõrgessaares toimus kaheksas Lestafest

Avaldatud

kuupäeval

Tänavu Kõrgessaare sadamas peetud Lestafest oli järjekorras juba kaheksas. Sama kaua on festivali raames korraldatud ka lestapüügivõistlust, mis teadaolevalt on ainus võistlus Maarjamaal, kus võisteldakse nakkevõrguga püügis. Ja just Kõrgessaare sadamast välja sõites asuvad Hiiumaa parimad lestapüügikohad.

Võistlus on meeskondlik, samas arvestuses võtavad mõõtu nii kutselised kui harrastajad, sest lestasaak jagatakse ära võrgumeetri peale. Seepärast pole suurt vahet, kas sisse panna 70 või maksimaalsed 350 meetrit võrgujada. Võrgusilma suurus võib minimaalselt olla 55 mm (poolsilm) ning kõrgus 1,8 meetrit. Võrgud märgistatakse õhtul enne sisse viimist ning välja tuuakse järgmise päeva lõunaks, täpselt Lestafesti alguseks, nii et huvilised näevad kai peal ka „lesta päästmist“.

Võistkondade arvu üleslugemiseks piisab tavaliselt kahe käe sõrmedest ja osalejateks on enamasti kohalikud rannakalurid. Mõnikord on mõni ka kaugemalt – näiteks Emmastest. Hiiumaal nimelt peetakse 50-kilomeetrist vahemaad juba päris kaugeks.

Tänavu oli meri üsna jäneseid täis, nagu siin tormise ilma kohta öeldakse, ja seepärast oli osalemas vaid neli võistkonda 13 liikmega, kes kõik on iga-aastased käijad. Nagu arvata võis, tuldi tagasi mererohtu täis võrkudega, milles olnud lestasaak polnud kiita, aga see lestapeo meeleolu ei rikkunud. Esikohale tuli võistkond „Poseidon“ (kapten Marek Kuum) 24 lestaga 150 võrgumeetri kohta ehk üks lest iga 6,25 meetri kohta. Võistkond „Paksud lestad“ (kapten Janos Rappu) jäi teiseks 12 lestaga. Nende võrgu pikkus oli 120 meetrit ehk lest iga 10 m kohta. Kolmanda koha võistkonnale „Isad ja pojad“ (kapten Teet Küttim) andis meri vaid seitse lesta (180 m ehk lest iga 26 m kohta), neljandaks jäi „Kootsaare“ (kapten Jürgen Pik) kahe lestaga (80 m ehk lest iga 40 m kohta), seevastu ära toodud mererohu kogus oli „Kootsaarel“ konkurentsitult kõige suurem. Ei tasu arvata, et saagid igakordselt nii kehvad on – näiteks mullu tuli allakirjutanul võidumeeskonna võrkudest üle lugeda rohkem kui 350 lesta. Auhindadeks on traditsooniliselt uued ja veel paremad kalavõrgud kohalikult valmistajalt Stonefish OÜ-lt.

Imre Kivi suitsukala pakkimas.

Saarepeedi rahvatantsijad ning lestapüügivõistlus olid alles sissejuhatus festivali kavasse ja võistlusena ei jäänud püügivõistlus sugugi viimaseks. Nii võis päeva jooksul näha, kuidas võisteldi lesta fileerimises ning valiti Kalakunni, pannes kandidaate proovile nii lestadega jooksmises kui mälumängus.

Janos Rappu pajatamas suurtest saakidest.

Otse loomulikult toimus ka kalalaat, kus muudki head-paremat, lisaks õpetasid Hanno Kask ja Tanel Ojala uudseid lesta valmistamise nippe ning Pärnu loodusmaja tutvustas Läänemere tulnukaid.

Kõplane Andrus Roosa rääkis muhedaid hiiukeelseid kalamehejutte, kuni järje võtsid üle Mait, Mikko ja Jakko Maltis. Hiljem sai kuulda tunduvalt rajumat ansamblit Wiiralt ning õhtu lõpuks Ivo Linnat koos Supernoovaga. Viimast nautisid peolised isegi ootamatu paduvihmahoo kiuste, mis õnneks oli ka selle päeva ainuke.

Saarepeedi rahvatantsijad päevajuht Kristjan Arunurmega

Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga