Connect with us

Kaupmees

Imre Kivi, Hiiumaa mees nagu orkester

Avaldatud

kuupäeval

Kuigi hiidlasi peetakse muidu loomu poolest rahulikeks inimesteks, siis Imre Kivi kohta see ei käi. Imre on nimelt mees nagu orkester, mis mängib ainult kiireid meloodiaid ja mille järgi kaugeltki kõik kaasa tantsida ei jaksa.

Mõned aastad tagasi valiti Imre aasta hiidlaseks ja see on väikeses kogukonnas väga suur tunnustus. Eks ole ju teada, et mida väiksem on kogukond, seda rohkem on eriarvamusi. Imre enda arvates sai aasta hiidlase tiitli ilmselt seetõttu, et avas samal aastal Kärdlas kaupluse „Kala ja Võrk“. Minu arvates on tegemist Hiiumaa kõige ägedama kauplusega, mis ei näe ainult äge välja, vaid kus lisaks toodetele kaubeldakse ka emotsioonidega. See tähendab, et lisaks kaubale saab poest kaasa ka hea tuju terveks päevaks – puhas ostlemise rõõm, mida ükski internetipood ei paku.

Lisaks kauplusele koguvad üha enam kuulsust ka Imre Kivi püünistetsehhis valmistatud võrgud ja mõrrad ning muud võrgust valmistatud tooted ja lahendused. Ja seegi pole veel kõik – täna proovib Imre kätt ka siia inkubeerimisel, mis esimesel aastal siiamarja vähesuse tõttu õnnestus küll vaid väga piiratud koguses.

Vaadates kõrvalt sinu kiireid toimetamisi, tekib tahtmatult küsimus – oled sa ikka päris hiidlane?

(Naerab.) Kui hakata sugupuud uurima, siis enamik hiidlasi on kunagi tulnud Saaremaalt. Häbi tunnistada, aga ka minuga on see nii.

Oled sa hingelt kaupmees, ettevõtja või kalur?

Hingelt olen ma kõige rohkem ikkagi kalur – kalapüük oli ja on number üks. Aga kuna seda kala oli vaja kuidagi turustada, sai 2000. aastal Kärdla turule tehtud kalapood – siis ei pidanud enam ise kala müümiseks mööda küla ringi sõitma. Sel ajal olid kalapoele hoopis teised nõudmised ja osteti põhiliselt värsket kala. Täna aga tahetakse poolfabrikaati või valmis kalatooteid. Peaga kala enam nii palju ei müü. Seepärast sai nüüd korralikum kalapood tehtud. Praeguseks on poepidamine kasvanud suuremaks kui kalapüük ja hakkab viimast juba segama, aga tuleb mõlemaga hakkama saada. Poodi kinni ju panna ei saa, inimesed on rahul ja harjunud siin käima. Hetkel veel jõudu ja jaksu on.

Mõrda kontrollimas.

Kas see, et sa nii mitme asjaga tegeled, on vaheldus või on kõik asjad suures pildis n-ö samasse auku?

Ilmselt viib üks asi teiseni. Ikka tahad ju mingeid uusi asju proovida ja katsetada, aga kõik nad on kuidagi kalaga seotud ja huvitavad. Näiteks kalapüünised – ma käin ju ise kogu aeg kalal ja kui tuleb mõni huvitav idee, saan kohe järgi proovida. Kui sa igapäevaselt püügiga tegeled, oled teemas sees – tead, kuidas kala käitub ning millised need püünised peaksid olema.

Kas sa müüd omapüütud kala maha põhiliselt omas poes või läheb mingi osa ka suurtele kokkuostjatele?

Ma püüan aastas umbes 16 tonni kala ja enamuse sellest proovin omas poes maha müüa. Selle osa, mida kohe värskelt ära müüa ei õnnestu, väärindan ja teen mingiteks toodeteks. Osasid kalu ostetakse vähem, aga mina proovin ka neist midagi teha. Võib-olla kevadel ja sügisel, kui ahvenat on veidi rohkem, saab seda ka välja müüdud, aga ülejäänud kala läheb kõik kohapeal ära.

Lisaks sellele, mis ma ise püüan, ostan kala kokku ka kohalikelt kutselistelt kaluritelt. Kui sul on väike tootmine, peab olema kogu aeg natuke toorainet tagavaraks, et sellest midagi teha ja töö käimas hoida.

Kas soovijad saavad sinuga tasu eest ka kalale kaasa tulla? Kas sa avaldad neile siis ka oma kalapüügisaladused ja -nipid?

Kui aeg ja muud tingimused sobivad ning inimene viitsib veidi varem tõusta, pole probleemi! Täna on selline koos kalal käimine levinud turismiatraktsioon. Juba sellepärast tasub Hiiumaale tulla, et koos Hiiumaa kaluriga kalale kaasa minna ja näha, kuidas need asjad tegelikult käivad.

Kas see on lubatud, et sinu poest ostetud kalad hiljem omapüütuteks valetatakse?

Ikka on, mingil määral see ju nii käibki! Selliseid kliente on päris palju, kes algul tulevad ja ostavad landid, ridvad ja muu vajamineva varustuse, pühapäeval aga helistavad enne kojuminekut, et ega sul kala pole pakkuda. Et päris häbi on koju minna, võtaks midagigi kaasa. Selliseid asju ikka juhtub.

Enamuse püütud kalast müüb Imre maha oma kaupluses.

Kas sinu poes saab lasta ka omapüütud kalad ära fileerida?

Teeme kõik mis vaja – saab fileerida, rookida ja kui tarvis, siis suitsutame ära kah. Meilt saab tellida ka kalavaagnaid, kuhu paneme peale erinevaid kalu, et oleks hea kahvliga võtta. Ei pea ostma ühte suurt soolakala – vaagnal on kõik erinevad kalad, mida inimesed tahavad.

Mingil määral tegeleme ka toitlustamisega. Meil on siin terrass ja ilusa ilmaga saab mõnusasti väljas istuda. Kord nädalas neljapäeviti valmistame kalatoitusid. Gruppidele saab kauplusest „Kala ja Võrk“ ette helistades tellida toitlustamise – tulevad Hiiumaale ekskursioonile ja söövad lõunat meie juures.

Kõik hiidlased teavad, et sinu võrkude ja püünistega saab kala kätte. Kuidas sa sellise kuulsuseni oled jõudnud?

Kõik tuleb ajapikku ja kogemustega; minu püünistele teevad reklaami esmajoones needsamad püünised. Kui naabrimees hakkab järsku kala püüdma – aga ta pole eluaeg püüdnud –, siis tekib paljudel kohe küsimus, et mis nipiga ta nüüd äkki nii palju kala saab. Eks ta siis räägib, kust oma püünise sai. Kohe on selle naabri naabril kah sama püünist vaja, sest ega ta ei saa ju kehvem mees olla! Nii see läheb.

Täna on meie tootevalikus nakkevõrgud, mõrrad, noodad ja kõikvõimalikud võrgust valmistatud tooted. Valmistame erinevaid jalgpalliväljakuid ümbritsevaid võrke, USA kruiisilaevadele võrke baarisisustuseks jmt. Tallinna loomaaiale oleme teinud spetsvõrgu isegi jääkaru vedamiseks.

Kust tuli siia inkubeerimise mõte?

Siig on teada-tuntud hea kala, aga püügisurve heale kalale on alati suur. Kõik tahaksid siiga saada, aga looduses teda nii palju juurde ei tule. Et siiga oleks rohkem ja jätkuks enamatele püüdjatele, on mõistlik seda juurde asustada. Nii lihtne see ongi.

Euroopa Merendus- ja Kalandusfondis oli vastav meede, kuhu sai taotluse esitada. MTÜ Latimeerial õnnestus Hiiumaal siia inkubeerimise peale sealt raha saada ja nii see sai koostöös ette võetud. Uurisin veidi asja ja ehitasime inkubaatori. Oli väga põnev kogemus ja huvitav protsess – küll pikk ja piinarikas, aga kui tulemuseni sai jõutud, oli see vägev tunne.

Tavaliselt on nii, et kui midagi teed, on tulemus kas kohe või õhtuks käes, aga siiamarja inkubeerimine võttis väga palju aega. Edaspidi tahaks siiaga tegelemisele rohkem rõhku panna. Proov on igatahes tehtud ning esimene positiivne kogemus käes.

Siiamarja lüpsmas.

Kas Hiiumaa on maailma parim paik elamiseks ja toimetamiseks?

Elada saab ilmselt igal pool – vangis kah inimesed elavad, süüa antakse ja jalutama lastakse samuti. Kuna kalapüük on mulle hingelähedane, on Hiiumaa elamiseks ja toimetamiseks päris mõnus paik. Pole siin viga midagi. Talvel on küll veidi igav, aga suvel on see-eest topeltkoormus. Talvel valmistame püüniseid ja nokitseme niisama.

On sul Hiiumaad külastavate turistide üle hea meel?

Ega neid maikuus veel ülemäära palju ole. Minul võtab kogu see kalapüük ja muu toimetamine oma aja ja teistest eriti ei sõltu. Mina tegutsen ikka oma ajagraafiku järgi – kui on aeg, siis lähen merele, klaarin püüniseid jne. Ega ma hooajal väga palju omi tegemisi selle n-ö lõbupoole järgi sättida saa. Talvel on aega rohkem ja siis võiks igasuguste asjadega tegeleda, aga sel ajal valitseb Hiiumaal vaikus.

Et Imre tegemistest täit sotti saada, läksin ühel maikuu hommikul temaga merele kaasa mõrda nõudma. Ehkki käin ka oma igapäevaelus üsna tihti merel kalal, oli see, mismoodi üks mees suure mõrra nõudmisega üksipäini hakkama saab, omaette vaatemäng. Nii peangi lõpetama loo sama mõttega, millega alustasin – Imre on mees nagu orkester, milles kõlab rohkesti erinevaid pille ja mille kõik lood on kiired.

Mida Imre Kivi turistile ja tavainimesele pakub

• Kui ise merest kala kätte ei saa, aitab Imre hädast välja, et häbiga koju minema ei peaks.

• Kui omapüütud kala ise puhastada ja väärindada ei viitsi või ei oska, saab kaupluses „Kala ja Võrk“ lasta selle enda eest ära teha.

• Kauplusesse „Kala ja Võrk“ on oodatud kõik kutselised ja harrastuskalastajad, kellel napib kalastusvarustust. Imre käest võrke ja mõrdasid estes saab reeglina hiljem konkurentide ees saagiga eputada.

• Kui paadimootor streigib või on vaja uut mootorit, saab kaupluses „Kala ja Võrk“ vana korda teha või soovi korral ka täitsa uue osta. (Tänu koroonale esineb sel aastal mootoritega tarneprobleeme, vabandame ette.) Samuti saab kauplusest tellida kõiki tüüpi ja marki paadimootoritele varuosi.

• Kui ise kalapüügist üldse midagi ei tea, saab Imrega mõistliku tasu eest kutselise kaluri püügiretke kaasa teha.

• Kauplusest „Kala ja Võrk“ saab tellida nii enda kui ürituste tarbeks kalavaagnaid.

• Gruppidele saab kaupluses „Kala ja Võrk“ kohapeal tarbimiseks ette tellida kalapõhise menüüga toitlustamist.

Imre Kivi
Kaluplus „Kala ja Võrk“
Hiiumaa, Kärdla
Telefon 51 35680

Loo ilmumist toetas:

Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga