Connect with us

Kalaviktoriin

Kümme küsimust

Avaldatud

kuupäeval

  1. Nad elavad vees, hingavad lõpuste abil ja neil on ujupõis. Erinevalt teistest kaladest on neil aga paindlik kael, koon ning ainulaadne saba. Kellest on jutt?
  2. Kaladel teatavasti puuduvad silmalaud. Erandiks on ainult see kala. Kes?
  3. Võrtsjärve läänekaldal Tarvastus arvati, et kui latikad tulevad väga madalasse vette kudema, juhtub just see. Mida usuti juhtuvat?
  4. Kõik teavad, et lest on lapik. Aga kas lest on lapik kohe marjast koorudes või muutub ta lapikuks alles millalgi hiljem?
  5. Selle kala pikkus on kuni 70 cm, maksimaalne kaal 6 kg. Tavaliselt püütakse Eestis 1–2 kg kaaluvaid isendeid, sealjuures on isased veidi lühemad ja kergemad kui emased. Raamatu „Eesti mageveekalad“ andmeil asub see kala kasvukiiruselt karpkala järel auväärsel teisel kohal. Mis kala?
  6. Kui üldiselt peetakse põhjatuult kalapüügil ebasoodsaks, siis Mustjalas ja Kihelkonnas hinnati selle maitsva kala püügil parimaks just loode-, põhja- ja kirdetuult. Seevastu maatuulega polnud saaki loota. Mis kala?
  7. Guinessi rekordite raamatusse on maailma suurima landina kantud just see Kanadas Albertas asuv plekist lusiklant, mille valmistas 2019. aastal Jessica Dew. Millised on selle rekordlandi mõõtmed?
  8. Kalad kasvavad teatavasti kogu eluaja. Kuidas aga on lood nende soomustega – kas ka soomuseid tuleb kala suuremaks kasvades juurde?
  9. See kala on Läti rahvuskala ja lõunanaabrite juures ei möödu ühtegi suursündmust, kui temast valmistatud toite ei pakutaks. Sellest maitsva valge lihaga kalast valmistatakse põhiliselt sülti ning suitsetatakse. Kuumtöödeldud kala luud värvuvad roheliseks, sest sisaldavad fosforiühendit vimaniiti. Mis kala?
  10. Haisukott, tallipoiss, norss, hobukala, nonnikala on vaid mõned nimed, mille all see kala rahvasuus tuntud on. Vaatamata kõigile neile halvustava alatooniga nimedele on tegemist kõrgelt hinnatud ning maitsva püügi- ja söögikalaga. Mis kala?

Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga