Connect with us

Landid

Lucky Johni BBS-seeria – püügivarustus suurtele haugidele

Avaldatud

kuupäeval

Lucky John tuli sel aastal välja täiesti uue tootesarjaga, mis on mõeldud spetsiaalselt suurte trofeehaugide püügiks. BBS ehk Big Bait Series sarja tootevalikus on kõik, mida üks kalamees trofeekalade püügiks vajab – ridvad, rullid, landid, kahvad, stinger-rakendused jne.

Mida on kalamehel oma elukala püüdmiseks tarvis? Alustuseks võiks omada üht korralikku ja tugevat ritva, millega kannatab loopida ka suuremaid lante. Lucky Johni uues BBS-seerias on selliseid ritvu õige mitu. Näiteks Black Sense BBS Spin 110 on mõeldud kasutamiseks haspelrulliga ja Black Sense BBS Cast 110 multirulliga. Mõlemad on 2,44 m pikkused ning sobilikud 25–110-grammiste lantide heitmiseks. See on vahemik, millega saab väga edukalt heita ka kergemaid lante. Minu valikuks sel hooajal osutuski Black Sense BBS Cast 110 ning nende ridade kirjutamise ajaks olen saanud sellega püüda umbes kuu aega. Võrreldes eelmise ridvaga, millega ma varem suuri lante heitsin ja rekordhauge püüdsin, on see ikka nagu öö ja päev. Ritv on kerge ja reageerib kiiresti, lisaks meeldib mulle see, et käepide on terves ulatuses kaetud EVA-materjaliga ning on mugavaks püügiks täpselt paraja pikkusega. Minu valik langes Black Sense BBS Cast 110 kasuks seetõttu, et enamik mu landikastis olevaid lante kaalub alla 110 g. Sestap ei pidanud ma suurema testiga ja raskemat ritva vajalikuks.

Ülejäänud kaks uue BBS-sarja ritva on mõeldud kasutamiseks multirulliga, nendeks on Black Sense BBS Cast 150 (pikkus 2,45 m, test 35–150 g) ning Black Sense BBS Cast 220 (pikkus 2,59m, test 45–220 g).

Hea ritv vajab ka head rulli; selleks on Lucky John välja tulnud BBS-seeria multirullidega. Nendeks on Black Sense Ultimax 10 ja Black Sense BBS 7H. Selle viimase plaanisin ma varakevadel osta ka oma ridvale, kahjuks polnud toda tol hetkel saada. Seetõttu ostsin Balzeri Shirasu-seeria mudeli, mis on samuti väga hea ning mõistlikus hinnaklassis multirull. Ainult üks väike miinus on sel – vända käepidemenupp on minu näppude jaoks pisut liiga väikese läbimõõduga ja võiks olla suurem. Kõige muu osas aga on rull hästi reguleeritav ja ka töökindlus pole seni alt vedanud.

Lucky Johniuus BBS- sari on loodud just selliste haugidega heitlemiseks. Foto: Erki Mäeväli, Salmo

Tulles veel korraks tagasi Lucky Johni multirullide juurde, siis Ultimax 10 on 30 seeria mudel ning kaalub 159 g, BBS 7H aga 40 seeriast ning kaalub 240 g. Et aga minul nendega püüdmise kogemus puudub, ei oska ma asjast täpsemalt rääkida. Oma töö teevad nad kindlasti edukalt ära. Nööridest pakub Lucky John BBS-seeriast Vanrex X4 BBS-i, mis on saadaval 0,28, 0,32 ja 0,37 mm läbimõõduga.

Püügile minnes on tarvis ka lante, trosse ja abivahendeid, et oma trofeekala turvaliselt kätte saada. Trossidega on nii, et need valmistan mina enamasti ise ja teen need ca kahe landi pikkused, vahel mõne pikemagi. Landid, mida ma suurte haugide püügil kasutan, on küllaltki suured, enamasti 15–23 cm pikkused, ning trossi enda pikkuseks tuleb 30–50 cm. Nii pikad trossid on vajalikud juhuks, kui suur kala landi sügavale kurku neelab – siis ei saa ta oma teravate hammastega nööri puruks lõigata.

Lante, mis suure kala püügiks sobivad, on kauplustes palju. Minu lemmikud on suured kummi- ja sööstlandid. Kummilantidest kasutan püügil peamiselt Daiwa, Westini, Strike Pro, SavageGeari ja loomulikult Lucky Johni toodangut. Viimaseid katsetasin juba eelmisel aastal ja tulemused ei lasknud end kaua oodata. Uue landiga püüdes vaja kindlasti katsetada erinevaid raskuseid, varieerida kerimiskiirust jne. Lucky Johni Kubira Swim Shad on oma olemuselt sarnane Strike Pro Pig Shadiga. Et erinevates sügavustes oleks hea püüda, rakendasin pooled oma Kubirad 10-grammise lisaraskusega ja ülejäänud ilma. Paigus, kus vesi on sügavam ja on vaja lant kiiremini põhja saada, kasutan raskustega lante ja vastupidi.

Kuidas püüda trofeehaugi?

Kuna trofeehaugide püügil kasutatavad kummilandid on mõõtmete poolest suured, ei piisa neile tavalisest üheharulisest jigipeast, vaid läheb vaja spetsiaalset rakendust. Suurte kummilantidega püügiks võib landi sisse keerata kruviga raskuspea ning selle külge ise rakenduse teha, aga mugavam on võtta poest juba valmisrakendus. Lucky John pakub selleks erinevat mõõtu stinger-süsteeme, mida saab kiiresti ja lihtsa vaevaga oma kummilantide külge rakendada. Mina kasutan peamiselt Lucky Johni M ja L suuruses valmisrakendusi, mõne teise tootja lantidele valmistan neid ka ise. Trosside ja rakenduste valmistamiseks soetasin endale spetsiaalsed hülsitangid.

Suur kala tahab suurt lanti! Foto: Erki Mäeväli, Salmo

Kui varustus koos, pole enam muud, kui seada sammud sobivale veekogule ja hakata püüdma. Suurte haugide tabamiseks on vaja varuda kannatust või siis omada mõnda head tuttavat, kes antud veekogu ja kalade paiknemist selles hästi tunneb. Suure kala püüdmine ei ole lihtne ega garanteeritud tulemusega tegevus; võib juhtuda, et mõni päev ei saada pikkade püügitundide jooksul ainsatki võttu. Selle pärast aga ei tasu veel püssi põõsasse visata, sest püügiobjektiks on ju ikkagi trofeekalad, need aga on suured ja ettevaatlikud.

Kui õnnestub elukala otsa ja kätte saada, kohelge teda lugupidamisega. Varustage end juba varakult suure kahvaga, et sellega oleks lihtsam kala haarata ning et kalal oleks kahvas piisavalt ruumi olla. Suure kahvaga saab kala kaalumise, mõõtmise ja pildistamise vahel uuesti vette asetada. Kui kõik standardprotseduurid on lõpuks tehtud, laske kala tagasi ja andke talle võimalus ka edaspidi järglaseid juurde toota. Vabastatud suure haugi eest jagab Eesti Kalastajate Selts igale pildi ja video saatjale lante ja meeneid.

Edu kõigile trofeekalade püügil Lucky Johni BBS-seeria varustusega!

Stinger-süsteem

Suuremate (15–25 cm) silikoonlantide puhul kasutatakse nende konksudega varustamiseks nn lisastingereid või ka päris eraldi stinger-süsteemi. Viimane koosneb ühest või kahest kolmikust, mis rakendatakse rõngaste ja pöörlate või trosside ja hülsside abil omavahel kokku. Nii moodustub landile kahest kolmikust koosnev konksupaar, mis kinnitatakse kummilandi sisse kruvitava pea külge.

Kui nüüd suure kala otsa lööb, tulevad konksud landi silikoonkere küljest lahti ja kala on sealtpeale ainult kolmikute küljes. Nii lõhub haug väsitamise ajal silikoonlanti vähem, samuti ega saa ta end landi küljest nii kergesti lahti rapsida.

Pirakate haugide tabamine nõuab kannatust. Foto: Erki Mäeväli, Salmo

Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga