Connect with us

Kalastaja

Aivar Kääramees kutsub Hiiumaale

Avaldatud

kuupäeval

Aivar Kääramees

Elupõline hiidlane ja igipõline Orjaku sadama kapten, kes on üks vähestest Veeteede Ameti poolt atesteeritud kaptenitest, Aivar Kääramees, peab täna Rannu pubi, püüab kala ja kutsub inimesi Hiiumaale. Sest Aivari arvates on Hiiumaa üks väga mõnus koht, kust ta ise on lahkunud ainult selleks ajaks, kui sõjaväes ja koolis käis.

Aivar on sedasorti kalamees, kes suurema osa omapüütud kalast ise ära väärindab ja söögikõlbulikuna maha müüb –selline Euroopa Liidu unistuste inimene, kes ise kohapealsest napist toorainest maksimumi võtab. Aivari Rannu pubi asub Hiiumaal Käina keskuses, kus ta pakub lisaks söögikohale ka majutust. Vanas motelliosas, mis kannab nime Tondilossi öömaja, on hinnad veidi odavamad ja seal tuleb duši all ja WC-s koridori peal käia. Uuel poolel, mis valmis MTÜ Hiiukala toetusega üsna hiljuti, on hinnad pisut veidi kallimad, aga seal saab valida ilusa Käina lahe vaatega ning kõigile Euroopa Liidu standarditele vastava toa.

Miks Käinasse suvel tulla? Ikka sellepärast, et Käina kant on väga ilus osa Hiiumaast. Käinast saab alustada 12-kilomeetrist ringsõitu ümber Käina lahe, nn Kassari ringi, mida on suvisel ajal väga mõnus teha jalgrattal. Kõnealusele teele jäävad villavabrik koos esinduskauplusega, Kassari kabel, Kassari muuseum, Aino ja Oskar Kallase suvekodu, Triinu Schneideri ratsutamistalu, Sääre tirp ja söögikoht Lest ja Lammas (seal valmistatakse ka kohalikku Hiiu õlut, mis üsna märkamatult jalust niidab), samuti Käina uus elamuskeskus, mille kohalikud oma eriskummalise välimuse poolest porgandiriiviks ristisid ja kus on vägev ronimissein, bassein, jõusaal ja uhke väljanäitus Hiiumaa ajaloost. Veel asuvad ringil suviti avatud Veltsi talli kõrtsihoone, Rudolf Tobiase majamuuseum ja Orjaku sadam (ka seal on suvisel ajal avatud pubi), kust hea tahtmise juures mõne paadiga merele pääseb ja kus on paadi veeskamiseks slipp. Käina lahe roostikku viivad Orjaku matkarajad ja seal asub ka vaatetorn.

Samuti jäävad Käina piirkonda unistuste kalakohad, näiteks maikuune Jausa laht, mis on üks parimaid tuulehaugi püügikohti Hiiumaal ja kus korraldatakse igal aastal Tuulekala ja Jääkala festivali, ning Orjaku ja Laisna kanalid, kus käib kevadeti särje-, ahvena- ja säinapüük. Viimastel aastatel saab neid kalu kõnealustest kanalitest vähesel määral püüda ka aastaringselt.

Aivar, kes sa õigupoolest oled, kas kalur või ettevõtja?

Kõigepealt olen ma ikka kutseline kalur. Oma kalad püüan ma mõrdade ja võrkudega Jausa lahest; suure osa neist fileerin ise ära ja müün läbi oma toitlustusasutuse, Rannu pubi, külastajatele maha. See kala, mis üle jääb, läheb kokkuostjatele.

Kuidas saagid on olnud?

Aastate lõikes on kalasaagid väga erinevad. Ühel aastal tuli näiteks 10 tonni ahvenat, aga sel aastal oli kala vähe, ei tea, kas kaks-kolm tonni tulebki üldse kokku. Huvitav on see, et kalad liiguvad tänavu hoopis teisi teid pidi. Tavaliselt saan ma sügiseti ikka haugi ja säinast kah, aga tänavu pole eriti midagi saanud. Ometi peaks haugi- ja säinavaru hetkel väga heas seisus olema.

Lisaks eelpool nimetatud kaladele satuvad mõrda ka mõned räimed ja tuulehaugid. Spetsiaalselt tuulehaugi ja räime ma ei püüa, sest mina püüan ääremõrdadega ning kastmõrdu mul pole.

Kui oleks võimalik ainult kalapüügist ära elada, siis ma püüakski ainult kala. Aga ma ei saa naisega kuidagi kokkuleppele, et ainult kalal käia.

Kas sa õnge või spinninguga kah vahel püüad?

Paar-kolm aastat tagasi, kui see suur ahvenaaasta oli, sai käidud küll. Isiklik õng on mul ikka olemas, aga pean vaatama, äkki on konks juba rooste läinud. Mul on ka kaks paati, mis mõlemad on kalalaevaregistris.

Enne Rannu pubi võis sind näha toimetamas Orjaku pubis ja sadamas. Kas sa täna oled ainult Rannus või on see vana koht ka alles?

Orjaku pubi pidasin ma 10 aastat, aga tänaseks olen seal lõpetanud. Nüüd keskendungi ainult Rannu pubile. Orjaku häda oli see, et seal toimus elu ainult suvel – kolm kuud teenid raha, üheksa kuuga raiskad selle ära ja kevadel tuleb jälle nullist pihta hakata.

Selles uues kohas, kus praegu on majutuse uus osa ja pubi, oli ainult selline pisike toidutare, mis oli minu naise vanemate oma. Nemad pakkusid juba ammu, et tulge parem Käinasse, sest siin saab ettevõtlust aastaringselt lahti hoida.

Ma saan aru, et sa pakud ka majutust.

Ikka. Majutusel on uus ja vana osa. Vana osa on Tondilossi öömaja ja seal maksab üks öö inimese kohta koos hommikusöögiga 22 eurot. Selles vanas pooles on dušš ja WC koridoris. Pubi peal on aga äsja valminud uus osa ja seal on mitu varianti. Üheses toas maksab öö koos hommikusöögiga 35 eurot. Katuseakendega kahesed toad, mis on tee poole, maksavad 30 inimene. Need toad aga, mis on rõduga ja kust avaneb imeilus vaade Käina lahele, on 35 eurot inimene.

Miks peaks Rannu pubisse sööma tulema?

Siin pakutakse võimalust mööda alati kohalikku värsket omapüütud kala, milleks on haug, ahven, lest, räim ja säinas. Pubi on talvisel perioodil avatud iga päev 11.30 kuni 16.00. Suvel oleme lahti mõistagi kauem, aga vali muusikaga jooma- ja pummeldamise koht see ei ole.

Kas sinuga koos saab ka kalale tulla?

Jah, saab ikka. Kuna ma aga päris iga päev mõrdasid vaatamas ei käi, siis tuleks see koos kalale minek eelnevalt kokku leppida. Ja päris südasuvel mul mõrrad ei püüagi. Tavaliselt teen kevadise püügi ära ja seejärel võtan mõrrad veest välja, sügisel aga panen uuesti sisse. Suvel kasvavad mõrrad liiga täis.

Sel aastal läks sügisene mõrrapüük üldse nii, et kui muidu lähevad Jausa lahes sügisel mõrrad puhtaks, siis seekord tuli mingisugune pruun muda peale ja sellega oli hulk jama.

Kas sa turistidele kala ka suitsutad?

Omale ma ikka teen, aga turistidele suitsutamiseks pole hetkel ressurssi ega võimalusi. Näiteks möödunud suvel olin ma iga päev siin ja lihtsalt polnud aega. Kui ma varem Orjakus toimetasin, oli mul mõte kala suitsutamisega alustada küll, sest sinna oleks see ideaalselt sobinud. Oleks pannud suitsuahju maja taha üles, enam-vähem tead ju ka, millal valmis saab. Aga ka seal möödusid suved nii kiiresti, et kala suitsutamiseni ma ei jõudnudki.

Milliseid teenuseid sa turistidele veel pakud?

Jalgrattaid meilt hetkel otse laenutada ei saa, aga kui küsitakse, siis selle võimaluse saame kohe tekitada. Soovi korral viin huvilised ka kalapaadiga merele. Paati ilma omanikuta ma siiski välja ei laenuta.

Kõigil hiidlastel on kümme ametit. Mida sina lisaks neile, mis eelpool juba üles loetletud sai, veel teed?

Ei tea, kas seda on nüüd mõistlik ajakirja panna, aga mul on ekskavaator, millega osutan vajadusel teenust. Lisaks sellele teen aeg-ajalt ka kutselise autojuhi tööd. Mu vennal on mõned autod ja kui ta vajab abi ja mul on aega, siis sõidan meeleldi. Hiiumaal lihtsalt on nii, et peab mitu rauda tules olema. Kui sa siin kogu aeg ainult ühte asja teed, oled varsti pankrotis.

On sul ka mõni missioonitundest tulenev ühiskondlik ülesanne?

Ma olen Vabatahtliku Merepäästeseltsi liige ja asutajaliige, aga hetkel küll mitte eriti aktiivne liige. Eks mul ole natuke vanust kah juba, las nooremad mehed teevad neid trenne ja värke.

Mida sina arvad, kas Tuulekala ja Jääkala festivale on Hiiumaale vaja?

Tuulekala Festival on enam-vähem kindla peale minek, Jääkala aga sõltub sellest, kas talve ja jääd tuleb või mitte. Samas sai möödunud korral kalapüügivõistluse teha sa siis, kui jääd ei olnud.

Minu arvates tasuvad kõnealused festivalid kindlasti ära, kasvõi juba seetõttu, et need toovad juba hulga majulisi. Ja eks need majulised käivad ka poes, ostavad bensiini ja käivad söögikohtades söömas ehk elavdavad väljaspool turismihooaega majandust.

Käinasse Aivari juurde kannatab sõita aastaringselt, sest huvitavat tegevust leidub Hiiumaal kogu aeg. Rannu pubis saab superhästi süüa, sest pubi kööki on tööle võetud kokk, mis ei ole iga söögikoha puhul kaugeltki iseenesestmõistetav. Pubi peal asuv motelliosa jääb tärnihotellidele alla ainult hinna poolest ning kellel rahaga kitsam, saab veidi odavamalt külje maha toetada Tondilossi öömajas. Kui kord juba kohale tuldud, aga endal kindlat tegevusplaani pole, tasub Aivar üles otsida ja erinevate võimaluste bkohta , sest erinevalt klassikalisest, algul veidi kinnise iseloomuga hiidlasest saab Aivariga jutule koheselt.

Aivar Kääramees telefon +372 52 599414 aivar.kaaramees@mail.ee FB: Rannu pubi

Loo ilmumist toetas:

Continue Reading
Reklaam
Kommenteeri

Jäta kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga